Toipuminen rintaleikkauksesta.

 

Rintojenkohotusleikkaus juttusarja jatkuu. ☺️

Viimeksi siis jäätiin siihen tilaan , että minut oli kotiutettu klinikalta. Jäin siis viereiseen hotelliin ja tarkoitus oli olla muutama yö lähellä sairaalaa jos tulee jotain komplikaatioita, kun asuin kuitenkin toisella puolella maailmaa, niin halusin pelata varmanpäälle.

Ensimmäiset päivät ja yöt olivat todella todella kivuilijaita. Leikkauksesta toipuminen on todella yksilöllistä, toiset ovat töissä jo heti seuraavana päivänä, mutta mun kohdalla ei toivoakaan. Pääsin juuri ja juuri vessaan kävelemään 2 ensimmäistä päivää. Klinikalta sanottiin, että olisi hyvä lähteä heti kävelemään , niin toipuminen olisi nopeampaa. Noh, minun ”kävelyt” oli alakerran respaan ja takaisin. En päässyt sen pidemmälle, kun olin pyörtyä joka askeleella. Hotellin aamupalalle kun aamuisin pääsin, piti ensin mennä hetkeksi nurkkapöytään lepäämään, ennen kuin pysty hakemaan ruokaa. Niin paljon sattui, että oikeasti olin ihan pois pelistä viikon. Yritin tosiaan sitä kävelyä hotellihuoneessa ja kävelin ympyrää aina 5 min kerrallaan ja sitten taas makaamaan. Joo että olipahan viikko, seinät meinas kaatua päälle, mutta ei se auttanu kun levätä.

8 päivän jälkeen lähdin Tallinnasta, mutta edelleenkään en pystynyt nostamaan mitään, kaikki paino tuntui samantien rinnan sisällä. Ja tuntui, että jotain repeää. Kipu ei missään vaiheessa oikeastaan ollut haavassa, vaan nimenomaan rinnan sisällä , missä operaatiota oli tehty paljon. Hermovauriot varmasti aiheuttivat eniten kipua.

Kivusta ja voimattomuudesta kertoo ehkä eniten tämä tilanne. Yritin 10 päivänä ajaa ystäväni autoa. Autossa oli pakki niin, että vaihdekkeppiä piti painaa alaspäin, jotta sai paikin päälle. Eipä muuten onnistunut. Siinä keskellä parkkipaikkaa muiden tukkeina, yritin kaikilla mahdollisilla asennoilla painaa vaihdekeppiä.. mutta ei, ei pystynyt. Vihdoin sain kepin painettua kahdella kädellä ja kehon painolla.. Naurettavaa miten noin pieni asia voi tuntua niin paljon!

Toipuminen siis todellakin kesti kauan!! Leikkauksesta oli kulunut kolme viikkoa, kun vihdoin pystyin kävelemään normaalisti, pukemaan ja nostamaan tavaroita itse. Urheilusta oli siis aivan turha edes haaveilla! Vähänkin pidempi kävelylenkki, niin alkoi painetta tulla taas ja eikun takaisin lepäämään.

Tikit poistettiin kolmannen viikon jälkeen, ja katsottiin miten paraneminen on lähtenyt käyntiin, onko haavat mennyt umpeen yms. Kaikki oli hyvin ja sain luvan matkustaa. Sekä aloittaa kevyen urheilun.

Kuukausi leikkauksen jälkeen lähdin sitten ensimmäiselle juoksulenkille. Ajattelin, että 5km voin hölköttää rauhallisesti. VIRHE! Parin kilsan jälkeen vasempaan rintaan tuli ihan järkyttävän viiltävä kipu! Juoksun tietenkin lopetin ja taksi takas hotelille. Kaikki liike sattui tuona päivänä ja seuraavana ihan helvetisti. Olin taas ehtiny karata toiselle puolelle maapalloa ja tietenkin ensimmäinen ajatus oli , että voi vittu, nyt on mennyt jotain pahasti rikki.
Laitoin tietenkin välittömästi klinikalle viestiä, että mitäs nyt?!?
Otin särkylääkettä ja tarkkailin muutaman päivän tilanetta, jatkuuko kipu vai ei. Ei onneksi, mutta klinikalta jälleen kuukauden liikuntakilelto. Eli ei juoksua.

Olin tässä vaiheessa ollut urheilematta metriäkään jo 2 kk, mikä minulle ja päälle on ihan mahdoton yhtälö. Mutta ei se auttanut, täytyy vaan malttaa parantua ensin.

Leikkauksesta todellisuudessa toipuminen kestää 6kk ja sen aikana voi tulla ihmeellisiä hermokipuja, pistokipuja yms. Se on ihan normaalia ja kudos kestää parantua. Vaikka operaatio on nopea, niin toipuminen kestää pitkään. Siihen pitää varautua ja ottaa elämässä sellainen kohta, että on aikaa ja tilanne sen sallii, jos jotain meneekin pieleen.

Tukiliivit on myös oltava leikkauksen jälkeen 24/7 päällä yötä päivää vähintään 8 viikkoa, mielellään 12. Sekä aina isoin tukitaso liivissä. Siitä ei kannata lipsua, muuten leikkaus voi mennä ihan harkoille ja lopputulos aivan jotain muuta kuin toivottua.

Keho myös muistaa, eli jos rintakudos on veltostunut aikasemminkin, niin ei se leikkauksen jälkeen uusi ole. Eli sama damake voi uusiutua helposti. Eli siitäkin syystä on hyvä pitää aina, kun mahdollista urheiluliiviä.

Itse nukuin ensimmäisen kerran ilman tukiliiviä vasta viikolla 10. Silloin vasta rinta alkoi tuntumaan siltä,että se on parantunut eikä tarvitse varoa koko ajan.

Seuraavassa postauksessa tästä urheilijoille suunnatussa implantista. Hyödyt ja ominaisuudet. Pysykää kuulolla ☺️

 

Kuvat: Juho Tirkkonen

Vaatteet: BohemianGirlSuomi

Paikka: Cuba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*